vanuit onze villa in Accra
Door: Rik
Blijf op de hoogte en volg Rik
24 April 2009 | Ghana, Accra
Maar we wouden toch wel nog eventjes een berichtje vanuit Ghana achterlaten!
We zitten hier in 't gooi van Accra bij een nedelander in huis. Aanvankelijk zouden we vanuit Cape Coast, waar we de afgelopen dagen hebben doorgebracht met de bus naar een plaatsje vlak bij Accra gaan. Tot dat we gister toevallig een man ontmoette die de baas van deze busmaatschappij bleek te zijn, en ons uitnodigde bij hem in huis te logeren. Zwembad d'r bij, helemaal niet verkeerd dus
De weken zijn gevlogen, maar dat zal voor jullie in nederland niet anders zijn geweest denk ik!:P
Drie weken terug kwam papa zondag aan in Tamale! Ik heb 'm opgehaald, en hij keek z'n ogen uit alleen al in de taxi naar huis! hij werd vrolijk ontvangen door m'n broertjes en zusjes en smiddags zijn we ff over de markt gelopen waar papa ook ogen te kort kwam, en soms 't de neus iets te veel werd!:P
De week die toen begon was voor mij de laatste week in Tamale, op school, in m'n gezin, met de vrijwilligers, en tegelijkertijd dus de introductie week voor papa laten we maar zeggen.:D Je kan je voorstellen dat je in zo'n week veel wil proppen!
Maandag zijn we achterop de brommer na mijn les met de headteacher en een andere leraar naar de markt gegaan om hout te gaan halen voor schoolbankjes voor in 't kleuterklasje, want die kindjes zaten nog op de grond.
D'r was 'n schoolvoetbaltoernooitje Dinsdag, georganiseerd door vrijwilligers
heel gaaf, hoe die kindjes met 'n radslag en salto's over 't veld vlogen als d'r gescoord werd! Laten we 't alleen maar niet hebben over hoe vaak onze school dat heeft mogen doen....
Verder hebben pap en ik onze creatieviteit de vrije loop gelaten met 't alfabeth & plaatjes schilderen op de muur van 'n klaslokaal dat is samen met 't gebouwtje van 't nieuwe klaslokaal + de schoolbankjes op vrijdag allemaal afgekomen.
Op donderdag heb ik met al m'n leerlingetjes, waar ik mee bezig ben geweest nog 'n afscheids lesje gedaan en allemaal 'n hemaschriftje gegeven met 'n mooie winnie de phoo sticker!
zondag was 't wel heel gek, en ook wel gewoon kut om afscheid te nemen van m'n gastgezin! Haha ik ben helemaal plat gebelt door m'n gastbroertjes onderwel 't reizen over hoe 't ging en gewoon om even te praten!:P
Het was leuk om papa bij in 't gastgezin te hebben, om te zien hoe hij alles mee maakte! De big mama des huizes, de kindjes, de geiten + opperhoofd bob, en zelfs 't wassen. Ik heb 'm nog nooit zo blij gezien met 'n shirtje "dat alleen alweer fris ruikt"
Zondag op naar Mole dus, ook wel weer heel relaxed om niets meer te moeten. Tijdens de ochtendsafari hebben we veel dieren maar geen olifant gezien en de volgende dag met de auto safarie 'n stuk of 10 van heeeel dichtbij, echt super! verder hebben we lekker gerelaxed.
Vorigeweek donderdag zijn we naar Kumasi vertrokken, om de volgende dag in Cape Coast aan te komen. We verbleven daar in een heel schattig hutje met 'n palm voor naast en achter de deur! 't was alleen wel 'n beetje jammer dat 't strand zo ver weg was... Maarliefst 4 meter lopen, en naar de zee moesten we zelfs 10 meter, en we moesten nog uit kijken ook nog dat we geen kokosnoot op onze kop kregen onderweg! Super! die zee! echt heerlijk. 't zuiden is trouwes totaal anders dan 't noorden! veel ontwikkelder, hier heb je gewoon Echte steden! ik had nog wel 'n beetje last van malaria, maar na de goeie medicijnen was ik weer helemaal de oude!
Naar Elmina zijn we geweest, een vormalig slavenfort. Was heel indrukwekkend, en ja, om je voelt je toch niet super gemakkelijk als blanke hollander tussen al die zwarte mensen tijdens zo'n rondleiding waarbij vertelt wordt over hoe onze voorvaders daar hebben huisgehouden! In Cape Coast zijn we ook nog naar Kakum geweest 't regenwoud, dat was ook wel heel gaaf, met zo'n touwbrug, 40m hoog tussen te bomen. Papa vond 't ook fijn dat ie ff tarzan kon spelen!:P
In Kakum kwamen we 'n nederlander. En je raad nooit waar deze man geboren was. Jawel uut Deurukum! Dus na aan elkaar te kunnen hebben uitgelegt in welke straat we woonden zijn we wat gaan wezen drinken. Van 't een kwam 't ander en nu zitten we dus aan een heerlijk fruitschaaltje in zijn huis, waar we al 2 nachten hebben door gebracht! Achterhoekse gastvrijheid!:D
Lieve mensen ik ga m'n laatste spulletjes ff snel pakken, hier komt papa ook nog ff! tot in holland!!
Henk: " Ja lieve mensen, het duurde even voor het volgend bericht te lezen is, maar we zijn de laatste 2 weken natuurlijk ontzettend druk geweest met overleven. Ghana is een land met veel armoede, overlevingsdrang en trots. Ik heb deze 3 weken mee kunnen kijken naar de (on-) mogelijkheden. Veel vrijwilligers, die vaak zonder specifieke opleiding heel goed werk verriRhten op allerlei gebied. Het is ook een mooi vacantieland met prachtige natuur. Ik heb heel erg genoten van deze 3 weken en gezien waar Rik geleefd en gewerkt heeft. De kinderen die wilden dat hij nog maanden / jaren bleef. Op school maar ook in zijn gastgezin. Gezien waar de donaties aan besteed zijn. Een prachtig schoollokaal waar eerst een afdakje stond. maar ook een samen op/rondtrekken is een fantastische ervaring op zich. Ik heb heel veel plezier beleefd aan deze weken, en wil m.n. Hennie en Willeke ontzettend bedanken dat ze mij stimuleerden om te gaan. Rik, ik krijg nog GhC 200,= van jou terug i.v.m. de laatste pintransactie. Verder bedankt dat je zo lekker lekker lag te snurken ( op vele manieren / kanten.)"
RIK : B E D A N K T !!!! XXXX
Papa
haha, die lieverd! Mensen,
tot volgende week vast wel ergens! de foto's komen later, daar hadden we net geen tijd meer voor! veel liefs van ons!
24 April 2009 - 16:12
Steven:
ben ik zomaar de eerste die reageert op jullie laatste bericht. nou zeg.
fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad. ik wens jullie een goede reis terug! en tot snel!
ajuu
24 April 2009 - 16:47
Marijke:
goede reis terug. Ik hoop dat je er van hebt genoten!
Groetjes Marijke -
24 April 2009 - 21:17
Fam. Wassink:
Lieve Henk en Rik, net met veel plezier jullie verhaal gelezen. Jullie hebben samen een geweldige tijd achter de rug, dat is wel duidelijk.En wat een toeval dat je een geboren Achterhoeker tegenkomt en leuk die achterhoekse gastvrijheid. Nog een paar uur reizen voor jullie, en voor ons nog twee dagen, dan kunnen we jullie een live knuffel geven. Nu nog maar even 1 via de pc. Tot zondag, dan horen we de rest van jullie prachtige verhalen, "Live".
Nog een goede reis en tot heeeeeeeeeel snel in t schone Holland!
Dikke knuffel Maurice en de rest v.d. fam. Wassink -
25 April 2009 - 10:10
Hansje:
Wat fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad!
En wat mooi dat jullie ook geholpen hebben een klaslokaal op te zetten!
Wel echt snel gegaan zeg die drie maanden, al zal fieke daar anders over denken:P
Tot snel!
xxx -
25 April 2009 - 20:01
Mama:
Lieve mannen,terwijl ik dit schrijf hoor ik jullie boven rommelen met jullie koffers. Heerlijk dat jullie weer gezond en wel terug zijn.
Wat een genieten van jullie prachtige verhalen en foto's. Super!!XX mama -
26 April 2009 - 07:23
op dit moment pink ik een traantje weg omdat het afgelopen.... :(
Ik heb erg van je verhalen genoten Rik! -
26 April 2009 - 09:37
HdV:
Dit was een mooie afsluiting.Heb genoten van de reisverhalen. De warmte straalde er letterlijk en figuurlijk vanaf. Blij jullie straks weer in levende lijve te zien en te horen! Tot ziens. -
19 Augustus 2010 - 17:27
Sjoerd:
He Rik
Wanneer kom je nou precies terug?
x