Wa en nog wat meer
Door: Rik
Blijf op de hoogte en volg Rik
12 Maart 2009 | Ghana, Tamale
Hoe maken jullie 't daar?
die rooie hier in Ghana maakt 't prima, alleen 'n beetje moe. Ik zit hier in 'n internet cafe'tje en heb net met Fiek geskyped! super om d'r even te zien! m'n broertje zit hier naast me spelletjes te doen, die had ik even mee genomen, hij wou fieke ook wel es zien!:P
Als eerste eventjes! De naam van mijn school is "WURISHE DARUL-ISLAM PRIMARY SCHOOL" Papa vertelde dat met "google earth" of "google maps" je op de school in kon zoomen, het zijn 2 gebouwtjes. Dus als jullie 't leuk vinden kunnen jullie 'm dus es opzoeken. Een 2e ding is via een 0900-nummer kan je me heel goedkoop bellen hier, voor 13 cent per minuut!
Dus als mensen 't leuk vinden om een keertje te bellen.....:D
eerst 09005050271 draaien, dan wachten op informatie en dan mijn nummer: 233249141666 en dan als de verbinding een beetje mee werkt heb je grote kans dat je deze jonge man z'n prachtige stem hoort zeggen: "Hello this is Rik!"
Goed nu m'n berichtje!
Vorig weekend zijn we naar Wa geweest om de Hippo's (de nijlpaarden) te zien! Zaterdag ochtend vertrokken we want vrijdag was 't independence day hier en dan is iedereen vrij, ook de bus chaffeurs! A fijn, Zaterdag 4 uur zou de bus vertrekken dus om 6 uur gingen we uiteindelijk echt weg.
De weg was weer mooi en de busticket ook weer inclusief massage stoel!:D
in Wa aan gekomen (dit stadje ligt in 't noordwesten) gingen we met 'n trotro naar Wechiau, de trotro was dit keer een pick-up'je waar we met z'n 14-en achterin zaten met de bagage bovenop!
Onderweg zijn we twee keer gestopt voor autopech. Als je zag hoe die d'r uit zag denk je "noh, 2 keer maar?" maargoed, de 1e keer dat we stopten zat er een hele familie buiten onder een boom te zitten, voor hun hutjes. Die mensen hadden echt alleen hun hutje, misschien de 1e levensbehoeften, elkaar en dat wat 't. Ik had 't d'r met 'n andre vrijwilliger over, of die mensen nou gewoon opzich 't goed zouden hebben en gelukkig zouden zijn of dat ze
't slecht haden? Ik dacht 't eerste en hij voelde meer voor 't laatste. Tja dat blijft toch dubbel natuurlijk!
De 2e stop was bij een watertje waar ook weer een half dorpje(lees een aantal hutjes bij elkaar) uit trok om ons te bewonderen. Toen we weer vertrokken stonden ze ons ook echt met z'n allen helemaal na tekijken tot we uit 't oog verdwenen waren. Tja, normaal komen die blanken natuurlijk alleen maar langsrijden!(A)
In Wechiau na 'n kort praatje met een andere trotro die er nog mooier uitzag op naar onze slaapplek hoog op een plateau bij/tegen een enorme boom. Super mooi en heerlijk primitief, echt afrika was dat ook weer, Mole was ook mooi, maar dit was echt zo back to basic! Na een heerlijke douche(emmer water en kopje) onder de open hemel met de zonsondergang als uitzicht hebben we lekker van onze zelf bereide maaltijd genoten en zijn we op ons plateau ons eerste nachtje in gegaan.
's nachts ben ik 1 keer wakker geworden, en de sterren waren echt heel mooi! Als je dan 's ochtends wakker wordt en je kijkt van onder je klamboe om je heen en je ziet 3 vrouwen met grote schalen op hun hoofd naar de waterpomp toe lopen om vervolgens weer 1/2 km met een volle schaal naar hun dorpje/hutje terug te lopen en je ziet dat landschap om je heen met die hutjes dan denk je wel echt: "Wauw, ik ben in Afrika!"
's Ochtends gingen we op nijlpaardenjacht. In een kano inclusief gat een super mooie rivier op die ghana en Burkino Faso scheidt.
Na een tijdje varen (en water scheppen) zagen we ze dan liggen in 't water, die Hippo's! wel grappige beesten, met die kleine oortjes en dat logge lichaam. Jammer alleen dat we niet heel dicht bij mochten komen. Die beesten zijn namelijk best gevaarlijk!
Maandag gingen we weer terug naar Wa en hebben we daar een beetje rond geslenterd en wat dingetjes bekeken. 's avonds na 't eten in 'n restaurantje kwamen 3 andere vrijwilligers en ik op 't geniale idee om nog even in een barretje te gaan zitten om "wat" te drinken, dat even werd wat langer en uiteindelijk kwamen we tegen 1:30 onze kamer weer binnen. We hebben de matras uit 't bed gehaald en op 't balkon gelegt omdat 't daar nog enigzins te harden was!:P En ik dacht dat ik 'n handig knopje had gevonden om 't licht op onze kamer van af 't balkon uit te doen maar de volgende ochtend bleek ik met dat knopje alle lichten en ook alle elektriciteit in 't hele hotel uitgeschakelt!:P(A)
Afijn om 3 uur dus weer op om om 5uur uiteindelijk de bus terug te pakken!:P thuis gekomen heb ik een beetje gerelaxed en ik wou nog even snel naar de stad tegen 't eind v.d. middag dus ik denk ik neem 'n taxi voor 30 pesewa's(20cent). Ik was alleen vergeten dat op de een of andere manier tegen de avond de taxi's niet zo happig zijn om helemaal naar mijn wijk te rijden. Dus ben ik 't hele stuk maar gaan lopen, haha ik ben slecht in afstanden inschatten maar ik heb d'r anderhalf uur over gedaan!:P
Het was wel heel leuk, je ziet echt super veel en ik ben wel 5 keer gestopt omdat dan die even een praatje met je wil maken en dan die weer, haha dus ja dat was wel super, maar es vaker doen!:P
Gister en eergister weer lekker les gegeven! Ik heb d'r nu wel een beetje structuur in en probeer veel nieuwe dingetjes! Gaat goed, en ik heb d'r veel lol in! Wat ik achter laat is misschien niet super veel in die 9 weken dat ik les geef aan ze maar ik laat zeker wel IETS achter en ik kan ook wel zien dat de leerlingen vooruit zijn gegaan in die weken dat ik nu met ze bezig ben geweest. Nog 4 weken te gaan op school en dan ga is het vakantie voor ze en ga ik reizen.
We, mijn reisgenootje en ik gaan waarschijnlijk in Ghana gewoon lekker de mooie dingen bekijken. Want we hebben een kleine 2 weken en daarin gaan we lekker rustig aan doen, zat te zien hoor trouwens in Ghana! Leuk vooruit zicht! Misschien ga ik nog voor een weekje in een traditioneel gastgezin wonen volgende week maar dat moet ik nog ff kijken of dat niet te veel wordt allemaal.
Ik ga nu nog even proberen wat foto's d'r op te zetten en dan naar huis om 'n potje te ballen met m'n broertjes waarschijnlijk en daarna m'n lesje voor morgen voorbereiden.
Met deze jongen gaat 't dus goed!
Gisteren een hoosbui gehad hier met 'n stormpje, dus de elektriciteit ligt d'r af in m'n huis. :P
lieve mensen! sorry voor de vertraging van 't berichtje, ik hoop dat de foto's mee werken vandaag! En ik vind 't nogmaals heel leuk om te lezen hoe 't met jullie gaat!
Om als laatste nog even terug te komen op de vraag van martin en miranda verlangen, wat leuk en handig is om eventueel op te sturen! Ik heb 't er over gehad en hetgeen wat we bedachten dat in Ghana eigenlijk best schaars is en in Nederland beter aan te komen is les materiaal, en les methodes. Dus bijvoorbeeld boekjes met leuke, educatieve oefeningen voor engels en/of rekenen waar vrijwilligers hier bijvoorbeeld uit kunnen kopieeren. 't punt is alleen dat ik 't waarschijnlijk niet meer zo heel lang kan gebruiken aan gezien de verzend tijd van dingen vanuit Nederland naar Ghana +-2/3 weken is. Maar opzich zou 't natuurlijk wel weer verder gebruikt kunnen worden door andere vrijwilligers en door de school zelf.
Leuk dat jullie met deze vraag kwamen! Jullie moeten natuurlijk geheel vrijblijvend en als je hier over nog meer vragen hebt kunnen we daar ook wel ff over mailen. M'n e-mail adres is rik_graafschap@hotmail.com!
oke, nu echt op naar de foto's!
ciao! groetjes!
12 Maart 2009 - 18:00
Geert En Diny:
Zit net achter de pc.en.....daar komt weer zo,n gezellig verhaal van jou binnen.
Misschien had je toch beter een technische opleiding kunnen doen....bv. electricien?????
Wat een belevenissen he.
Vanmorgen ff koffie gedronken bij je Pa en die kon ons precies aanwijzen waar je overal naar toe bent geweest. Ga nu nog ff je foto,s bekijken. Nog een hele goede tijd gewenst.
Liefs, Geert en Diny -
12 Maart 2009 - 18:28
Mama:
He Rik,gezellig jouw nieuwe story. Nog niet zo gek, wat Geert en Diny voorstellen. Hier ligt de stroom er ook nog wel s uit!!!Heb je daar ontvangst op je hot-mailadres? Je foto's zijn nog niet te zien.We kijken morgen wel weer.Ik ga corrigeren en zo ff naar R'gaarde Wil heeft n wedstrijd. Tot gauw, Xxxxxx Mama -
12 Maart 2009 - 19:03
wauw dat klinkt echt super!
zo wakker worden en dan al die sterren zien! dat is pas het PURE leven! :D
zo'n wandeling van anderhalf uur lijkt mij ook niet zo gek als iedereen je zo gewoon even aanspreekt! kunnen wij Nederlands nog iets van leren! :D:P
nog heel veel plezier en succes!!!! -
12 Maart 2009 - 19:23
Jan En Angelique :
Lees net weer je smakelijke verhalen....
De hele middag hier erg nat geweest en dan lees ik jou verhaal over verkoeling zoeken op het balkon!! Wij komen ook....
Geniet er maar lekker van!
Kus van de dellemannen( en vooral vrouwen) -
12 Maart 2009 - 20:43
Anouk:
Hee Rik!
Super om weer zo'n enthousiast verhaal van jou te lezen! Ben benieuwd naar je foto's!Nog heel veel succes en plezier! Maar dat zal wel loslopen..
Groetjes uit Horst! -
13 Maart 2009 - 01:29
Martijn:
Mooi verhaal weer rooie :D
veel plezier met reizen! benieuwd naar de foto´s! -
13 Maart 2009 - 07:20
Je Vriendinnetje:
Haha dat kan er ook maar een overkomen he, dat hij het hele hotol zonder stroom zet!;) Je foto's zijn nog niet te zien, ben er heel erg benieuwd naar!
Liefs, Fiek -
13 Maart 2009 - 08:24
Dianne Hakvoort:
Goedemorgen Rik,
Je zal denken: zij hier?!? Tja, ik werd zojuist bruut door je moeder achter de pc geduwd om je verhaal te lezen! Leuk mens hoor, ze ruikt ook lekker, maar er mot ook nog gewerkt worden... Ha! Ik vind het superstoer van je dat je dit doet en durft, geniet van je tijd daar en kom veilig weer thuis.
Groetjes Dianne H, Ulenhof Holland -
13 Maart 2009 - 11:32
Steven:
mooooi verhaal weer! geniet nog ervan.
AJU RIK!
13 Maart 2009 - 14:31
Gertie De Ruijter:
Hoi Rik,
Fijn dat je het nog steeds zo goed naar de zin hebt en geniet van het lesgeven, van alle avonturen en dagelijkse gebeurtenissen. Leuk om te lezen hoe je vol overgave met de kinderen bezig bent! Heb je je roeping gevonden? geniet nog van de laatste 6 weken!
Hartelijke groeten uit Doetinchem,
Gertie. -
13 Maart 2009 - 15:09
Je "schone Familie":
Ha die Rik,
Toch knap dat jij met een druk op de knop een heel hotel donker krijgt. Dat is op zich toch ook een gave!
Wat leuk dat je zoveel meemaakt en dat je er ook zo intens van kunt genieten.
Wij weten trouwens zeker dat jij bij je leerlingen iets achterlaat. Al is het alleen al die leuke indruk van jezelf.
Veel plezier weer. En vele groetjes uit de achterhoek waar de lente langzaam aan het komen is.
Andre Bertie Fieke Merijn (vanuit Campobasso)Myrthe en Tim -
14 Maart 2009 - 16:26
Fam. Wassink:
Ha die neef, ik heb net weer zitten genieten v. je verhaal. Ik was woensdag ff met Sander bij je pa+ma. Toen hadden we t dr net overgehad, wanneer zou Rik weer wat schrijven c.q. foto's plaatsen? Ben je telepatisch of zo? Mooi verhaal ook van dat "handige" stroomknopje, haha. Je kleine neefje (luuk) is denk ik technischer dan jij, haha.
Lieve Rik, nog heeeeeeeeel veel plezier en succes daar in Ghana. Ben t met de fam. de Ruiter eens hoor, jij laat vast en zeker HEEL VEEL GOEDS in Ghana achter. Denk dat ze in een korte tijd veel v je hebben geleerd en bovendien: Een stukje warmte, vriendschap, aandacht geef je die kids daar in elk geval mee. Dikke knuffel vanuit Zelhem enne... we blijven je volgen.
xxx Maurice, Ron, Sander en Luuk -
15 Maart 2009 - 17:44
?? XX !!:
Die "Hypo's" zullen ook wel de schrik in de beentjes hebben gekregen, toen ze weer zo'n "Obrunie" zagen. Het is toch ongeloofelijk, dat jij het knopje toch weer weet te vinden in Ghana , waarvan wij dachten dat ze er nauwelijks of geen stroom hadden!! Het wordt de hoogste tijd, dat dat rijsgenootje waar je het over hebt, ( wie het dan ook zijn mag?? ) jou z.s.m. onder curatele stelt, anders moeten ze daar weer Apeldoorn bellen....!!
Ak oe kriegen kon, dan was ie nog niet jeurig buul, maor jao das makkelijker ezegt, dan edaon .) Wie sprekt mekare nog!!
Fijn dat het op school goed gaat, en je er ook met een goed gevoel tegenaan kijkt. Ook jij kunt niet alles 100% veranderen in de weken dat je er bent.
Hol oe goed, en de groeten van oew kamaraod .) XX (. -
15 Maart 2009 - 17:59
Tim:
Hoi Rik,
ik ga woesdag naar centerpareks zwemmen met het feesje van sake. en we hebben zaterdag met 9-0 gewonnen en ik heb 1 goal gemaakt. De tweede helft moest ik kiepen. het ging goed. Ik heb voor mijn rapport 2 goaltjes gekregen nu hoeven wij niet meer met de pionen te voetballen. wij hebben een nieuwe meester hij heet meester matijs. ik heb van het gezin waar merijn was een knuffel gekeregen. oja mijn voetbalboek ik vol. Heb jij daar nog mijn plaatjes uitgedeeld?ik ga nu me papa sport kijken doei Rik, groetjes Tim -
15 Maart 2009 - 21:05
Ton, Gertie & Meiden:
Ha die Rik,
net weer eens even je verhalen gelezen en foto's bekeken. Wat leuk te lezen hoe je het daar naar je zin hebt. Ook de foto's van al die wilde dieren en jou samen met die kindjes daar, volgens mij is het een mega-ervaring. Heel veel plezier en we blijven kijken !
groeten uit Velserbroek,
Ton en Gertie -
17 Maart 2009 - 22:03
"clean Mama":
Ha die Rik,
Vandaag is jou post aangekomen. Heel erg bedankt daarvoor. De foto's van jullie met de teksten van "clean mama"komen in een lijstje. Super leuk!!En "ozzen An" is inderdaad heel blij dat jij met pinda's pellen al zulke bergen bij elkaar hebt. Ik denk dat de Hoop zeker een order gaat bestellen bij jou!
Tim vond het ook heel erg leuk om de kindjes met de voetbalplaatjes op de foto te zien staan. En dan nog wel met het logo van de Graafschap erbij! je moet ze daar maar niet vertellen dat we nu echt helemaal onderaan staan.
Rik bedankt voor je leuke brief.
Een hele dikke knuffel van je schone familie
Andre Bertie Fieke Merijn Myrthe en Tim -
18 Maart 2009 - 21:44
Fam. Jenneskens:
Hey Rik!
Wat leuk om te lezen wat je daar allemaal beleefd. Je foto's zijn helemaal Afrika, geweldig om te zien.. Heel veel succes en plezier nog daar, geniet ervan!
Groetjes uit Meerlo,
Gerty, Jan, Hans*, Joost, Marlou & Emma. -
21 Maart 2009 - 21:15
Frans En Carla:
Hoi rikkie.
Gezien de fotos,is het daar in Ghana toch wel stoffig,zelfs nadat het gehoost heeft.
Maar het moet ook fantastisch zijn
,met al die wilde natuur om je heen.
Volgens mij geniet je intens van alles wat je mee maakt.Nog een paar weekjes dan is alweer voorbij,dus hou vol met het genieten, moar kiek uut met stroomdroat en knopkes ai der niks van snap.
appropo,de GRAAFSCHAP wint van Heerenveen 2-0 mooi toch. Gr carla en frans. -
22 Maart 2009 - 13:13
Reijntjes Jeroen:
ZOZO ik ben ook weer helemaal op de hoogte! wat een gave foto's zitten dr tussen! mooi avondtuur daar dat heb ik wel gemerkt!
Rik geniet nog van je laatste weken!
Gegroet jeroen -
22 Maart 2009 - 16:49
RIK Nieuw Mob. Nr. .:
Beste mensen,
Rik heeft vanaf nu een ander telefoon nr.:
het volledige nr. is:
09005050271 wachten..
233261349846
Doe Rik de lieve groeten van: Hennie, Henk, Willeke en Daan
23 Maart 2009 - 10:49
Mama:
Hoi Rik, kzit op je oude school in een tussenuur je verhaal te lezen en zie dat je mobiele nr nog ff bijgesteld moet worden:Na 0900 5050 271 233 246 366 364 Zegt het voort!!!!Hoe bevalt het leven in een hut?? Ik bel je gauw weer!XXmama -
24 Maart 2009 - 10:02
Wilna:
wat heerlijk rik om al je belevenissen te lezen; over een ding hoef jij niet meer na te denken bij het kiezen van een studie ( geen electrotechniek) geniet nog maar lekker daar van alles want hier zijn alleen maar maartse buien. echt snertweer. helaas jou nieuwe foto's nog niet ontvangen. Wij wensen jou nog een hele fijne tijd als teacher en binnenkort komt dat reisgenootje bij jou en dan gaan jullie samen maar lekker genieten !!!!! Tot horens Rik. liefs Wilna. -
25 Maart 2009 - 10:27
Tine:
Hee Rik,
Wat leuk om deze verhalen te lezen. Je schrijft het met zoveel enthousiasme!
Rik, geniet nog van je laatste weken! Nog een fijne reis! -
26 Maart 2009 - 11:46
LET OP MOBIELNRRIK:
Lieve lezers. Rik heeft zn eigen mobiel weer terug dus:00233 249 141 666 Zegt het voort zodat jullie je smsjes weer naar t oude nr sturen
Met lieve groet, Hennie Ebbers